top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnnelien

Is meten wel weten..?

Een stappenteller, een FitBit, een sporthorloge, een fietscomputer, Strava.. noem het maar op, ik heb er wel gebruik van gemaakt. Tijdens het fietsen, hardlopen, zwemmen of wandelen klikte ik mijn 'meet-apparatuur' aan en daar ging ik. Want: meten is weten! ...maar wat meet of weet je dan eigenlijk?

Ik meet dan hoe ver, hoe lang of hoe snel ik heb gelopen, gefietst of gezwommen.

Ik weet dan of het beter of minder ging dan de vorige keer.


Was het langer, verder of sneller, dan zorgde dat voor een positief gevoel! Wat kan ik trots zijn!

Maar was het korter of langzamer... tja, wat dan? Is het dan minder geslaagd of zelfs mislukt?

Vervolgens kwam de vraag: ga ik dit delen op Strava? ...want het was máár een rondje van 3 kilometer, of het was máár een fietsgemiddelde van 21 km per uur. Wat zullen anderen wel niet denken..? Ik zou er (bijna) stress van krijgen. Bijzonder, want mijn snellere, langere of verdere rondje deelde ik zonder er verder bij na te denken op Strava.Voor de clou van dit verhaal maken we een kleine sprong terug in tijd en plaats:

India, Khajuraho, Arhanta Yoga Ashram - filosofie les van Yogi Ram, november 2018.

Hij vertelt ons dat de kern van stress is dat wij leven in maya, onze illusie, onze waarheid/ overtuigingen. Bijvoorbeeld de illusie dat wij meer geld, minder gewicht, meer spullen, of meer luxe nodig hebben.

Voor mij viel hier een kwartje, want ik had de illusie dat ik altijd maar verder, sneller of langer moest hardlopen, fietsen of zwemmen. Maar voor wie? En waarom? Juist, mijn maya zit me hier in de weg....


Vanaf dat moment heb ik besloten dat ik niet meer ga meten en al helemaal niet meer ga delen. Dus mijn Strava-account verwijderd, alle meet-apparatuur van de telefoon, pols of fiets gehaald en nu ga ik gewoon op pad. Zonder maya, maar mét een hoop plezier! Want ik kijk om mij heen, geniet van de frisse buitenlucht en beweeg zolang het goed voelt. Ik leer te luisteren en te handelen naar de signalen van mijn lichaam. Ik meet mijn gevoel en weet daardoor zoveel meer. Wauw, ook dát is yoga!


Van welke maya zouden jullie stukje bij beetje afstand willen doen? Deel het hieronder in de comments. Ik zeg absoluut niet dat we onszelf geen (beetje) luxe mogen veroorloven, maar éérst bewustwording en dan pas actie!


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

BackMitra

bottom of page