Zoeken
  • Annelien

Ahimsa

In deze blog weer eens uitleg over een 'yoga-begrip'. Yoga is namelijk méér dan enkel en alleen wat houdingen doen op een matje. Yoga is bewust en met aandacht leven - altijd en overal.

Deze 'lifestyle' wordt beschreven in de Yoga Sutra's van Patanjali - een klassieke tekst uit de yogafilosofie. Hierin worden acht paden aangegeven, waarvan enkele weer onderverdeeld zijn in sub-paden . Het eerste pad zijn de 'yamas', oftewel de gedragsregels, waarvan 'Ahimsa' er één is.


Ahimsa - geweldloosheid in woord en daad.

Geweldloosheid is makkelijker gezegd, dan gedaan.

Hopelijk valt het met fysiek geweld in jullie leven mee (we laten de buurman heus wel leven als hij weer eens de muziek te hard aan heeft staan), zeer waarschijnlijk krijg je ook geen stomp in je gezicht van een boze collega, omdat je het papier in het kopieerapparaat niet hebt bijgevuld, maar geweldloos leven gaat wel íets verder dan bovenstaande voorbeelden. Lees je mee?


Geweldloosheid in taal

Uitdaging. Want geweldloosheid in taal is: niet roddelen over iemand anders, niet kwaad spreken, maar ook niet denken over iemand anders. Toch gebeurt ons dit allemaal wel eens. Het gaat hierbij ook over de manier waarop je dingen wel (of juist niet) uitspreekt. Vaker het woord 'moeten' te veranderen in 'willen'. Zo ben je vriendelijk voor jezelf én voor anderen.


Geweldloosheid in gedachten

Wel eens over nagedacht hoeveel 'geweld' je jezelf aan doet met negatieve gedachtes? Te dik, te dun, te lelijk, te weinig leuke kleren, te veel gesnoept, te weinig gesport. Ai ai ai, wat zijn we streng voor onszelf. Dus verander die gedachtes in leuk (genoeg) en goed (genoeg). Accepteren wat het is. Geeft niets, mag best... een beetje Ahimsa zijn voor jezelf!


Geweldloosheid in je dagelijks leven

Welke keuzes maak jij? En hoe bewust maak je ze? Voorbeelden: wel of geen vlees eten - biologisch/ ecologisch/ milieuvriendelijk/ vegan - plastic folie/ boterhamzakje voor je lunch of de herbruikbare broodtrommel - spullen vervangen of gebruiken zolang ze nog werken...? Allemaal voorbeelden die ons dagelijks leven spelen. Door de keuzes bewuster te maken, leef je vaak iets meer Ahimsa voor de wereld.


Het resultaat van dit alles?

Volgens Patanjali ga je van een geweldloos leven rust, kalmte en positiviteit uitstralen. Daardoor inspireer je anderen om óók bewuster te gaan leven. Ahimsa is volledig de moeite van het proberen waard dus!

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

BackMitra