Zoeken
  • Annelien

De vier paden van Yoga

In de 'Bhagavad Gita' (ontzettend belangrijk boek in het Hindoeïsme) wordt gesproken over de vier verschillende paden van yoga. In Nederland is voornamelijk 'Raja Yoga' bekend, maar ook de andere paden zijn zeer interessant en óók een vorm van yoga. Om die reden: een uitleg over de vier paden.Karma Yoga: het pad van onbaatzuchtige plicht - 'doing your duty at your best'

Dit pad is gebaseerd op het vervullen van de eigen plicht (ook wel 'rol') zonder ego of gehechtheid. Het maakt de yogi nederig, breidt zijn hart uit en vernietigt het ego. Karma yoga kan altijd en overal. Een voorbeeld: een ander helpen, zonder iets terug te verwachten.


Bhakti Yoga: het pad van toewijding - 'finding the purity in someone'

Bhakti yoga is gebaseerd op diepe toewijding aan de zuiverheid. Door geloof en toewijding aan de zuiverheid wordt het spiritueel niveau van de yogi verhoogd. Dit uit zich met name in meditatie, gebed en chanten (zingen). De yogi geeft zich volledig over en verlaat zo zijn ego en wordt één met het goddelijke. Dit wordt ook beschouwd als het gemakkelijkste pad van yoga.


Raja Yoga: het pad van controle - 'physical approach to yoga'

Raja yoga is de fysieke benadering van yoga. Het is ook bekend als klassieke yoga of Asthanga Yoga (yoga met acht ledematen). De acht praktijken zijn yam (beheersing), niyam (discipline), asana (houdingen, zoals bekend in het Westen), pranayama (ademhalingstechnieken - zoals bekend in het Westen), pratyahar (controle over de zintuigen), dharana (controle over de geest), dhyan (meditatie) en samadhi (verlichting)- hierover in een latere blog meer!


Gyan Yoga - het pad van kennis - 'based on knowledge'

Dit is het intellectuele pad van yoga. De yogi bestudeert oude geschriften en teksten om te begrijpen wat echt is en wat onwerkelijk is, om op die manier bezig te zijn met zelfonderzoek en zelfrealisatie. Het kan gezien worden als een vorm van meditatie.


Zoals jullie hierboven hebben kunnen lezen, kennis wij in het Westen voornamelijk een klein onderdeel van Raja Yoga. Wellicht voer je onbewust ook al wel eens een onderdeel uit een andere vorm van Yoga. Zo ja; welke is dat en in welke vorm beoefen je die? Of welk pad zou je wel eens willen volgen of jezelf in verdiepen? Ik ben heel nieuwsgierig en lees graag je reactie!

8 keer bekeken0 reacties
CONTACT

Kampen

Tel: +31627210275

info@yogalien.nl

KVK: 75647885

Op de hoogte blijven?

© 2019 by YogaLien.  - Algemene voorwaarden