Zoeken
  • Annelien

De vijf peilers van Hatha-yoga

Yoga is meer dan alleen houdingen. De komende tijd zal ik proberen wekelijks een stukje yoga-filosofie te plaatsen op mijn blog. Deze keer de vijf peilers van Hatha-yoga; als we deze universele principes toepassen in ons dagelijks leven, zullen we een gezonder en gebalanceerd leven leiden.

Lichaamsbeweging

Een welbekende uitspraak: 'Een gezond lichaam, een gezonde geest'. Hatha-yoga biedt een volledige set van houdingen (asanas) om niet alleen je spieren, maar ook je organen en klieren te stimuleren en te onderhouden. Het liefst dagelijks. Dus hup, op de mat!

Ademhaling

Voor veel mensen een uitdaging; ademen op de juiste manier. Maar wat is de juiste manier? Vanuit de Hatha-yoga: door de neus in en uit, waarbij de uitademing langer is dan de inademing. Tussen elke adembeweging een moment van rust, stilte. De juiste ademhalingstechniek levert zuurstof voor je vitale organen en systemen. Met ademhaling kun je lichaam en geest in balans brengen (voorbeeld: Anulom Vilom) of juist energie geven (voorbeeld: Kapalbhati).

Ontspanning

Om te kunnen herstellen en energie op te bouwen heeft ons lichaam ontspanning nodig. In de yoga vinden we enkele houdingen die volledige ontspanning in het lichaam (en aan de zintuigen) kunnen geven. Denk aan Shavasana (lijkhouding), Shashankasana/ Balasana (kindhouding), Makarasan (krokodilhouding).

Ook kan een oogkussen (zie vorige blog) of aroma-therapie bijdragen aan je rust-moment.

Positief denken en mediteren

Positief denken levert je energie op, negatief denken kost je energie. Meditatie kan je geest rust geven. Eerst asanas, zodat je al wat meer in verbinding staat met je lichaam, vervolgens de rust vinden om te mediteren. Hierin geldt zéker: oefening baart kunst!


Voeding

Een yogi-dieet: alleen maar pure, onbewerkte plantaardige producten. Veganistisch dus. Toch behoefte aan wat zuivel? Kies dan voor biologische producten, zoveel mogelijk gekoppeld aan de seizoenen en aan je type. Deze voedingsleer heet Ayurveda. Hierover op een later moment meer, dus kom nog eens terug op mijn blog!

13 keer bekeken0 reacties
CONTACT

Kampen

Tel: +31627210275

info@yogalien.nl

KVK: 75647885

Op de hoogte blijven?

© 2019 by YogaLien.  - Algemene voorwaarden